Op pad als festivalfotograaf

Wanneer een festivalfoto in een magazine prijkt, online te bewonderen is of op groot formaat afgedrukt en ingelijst wordt, is daar al veel aan voorafgegaan. Natuurlijk het selecteren van de beste shots, het afdrukken of naar de redactie mailen. Maar de concertfotografie behelst wel meer dan het schieten van plaatjes.

Naar het festival

De gelukkige eigenaar van een auto kan zijn apparatuur veilig vervoeren. Natuurlijk is een auto verzekering afsluiten verplicht, en eenmaal aangekomen op een festival realiseer je je eens te meer waarom. De backstage parkeerterreinen waar je als fotograaf terechtkunt, is vaak van gras, glad en rommelig. Welkom in de wereld van de rock'n roll! Zeker Nederlandse festivals willen nog wel eens nat zijn.

In de foto-pit

Bij ruige optredens wil nog wel eens een moshpit ontstaan, maar gelukkig sta jij met je zojuist online aangeschafte en peperdure fototoestel veilig in de foto-pit: het gedeelte tussen publiek en podium. Als je tenminste accreditatie hebt gekregen, want op een gewoon festivalticket mag je niet eens professionele fotoapparatuur meenemen. Hoewel, veilig in de foto-pit? Ondanks het crowdsurf-verbod loop je de kans de legerkisten van een festivalganger in je nek te krijgen. Je wilt een zo goed mogelijke hoek hebben om je platen te schieten, dus staat vaak met je rug tegen het dranghek (de mojo barrier), omdat het podium hoog is. Daarnaast is het bij optredens van bijzondere artiesten een drukte van belang op dit exclusieve stukje festivalterrein, waar duwen en voordringen eerder regel dan uitzondering zijn. Het verzekeren van je fotoapparatuur is daarom eveneens aan te raden.

Accreditatie en toch niet mogen fotograferen: het komt voor

Het aanvragen van een accreditatie gebeurt lang van tevoren. Maar als je tot de gelukkigen behoort, kan het zomaar gebeuren dat een overactieve artiestenmanager bepaalt welke media er welkom zijn in de foto-pit. Grace Jones, Foo Fighters, Iggy Pop, hun shows mochten op Lowlands slechts door een select groepje fotografen vastgelegd worden. Daar krijg je hopelijk tijdig een berichtje over, als er niet een haastig in elkaar gedraaid A4-tje in de perstent hangt. Het is trouwens gangbaar bij festivaloptredens dat na de eerste drie nummers de foto-pit weer leeg moet zijn.

Iconische plaat

Zijn jij, je auto en je fotospullen heelhuids teruggekeerd uit de modderige polder, dan begint het uitzoeken. Op zo'n festival staan al gauw 200 acts en met wat geluk heb je een stuk of 25 optredens meegekregen. En de redactie wil snel publiceren! Tot diep in de nacht ben je bezig, na drie dagen fotograferen. Al zijn het onvergetelijke ervaringen. En het resultaat maakt alles goed, check deze iconische plaat van Lex van Rossen, die wereldberoemd werd.