In de fotografiewereld is er niks authentieker dan de analoge fotografie. De romantiek van het raak schieten, de verrassingen bij het ontwikkelen en het uiteindelijke resultaat zijn is ongekend populair, ondanks de opkomst van de digitale camera. Zoals veel schrijvers nog steeds zweren bij een old school typemachine, zijn er in 2021 nog steeds veel analoge fotografen.

 

Internet vergelijken

Er werd aanvankelijk gezegd dat met de komst van het internet veel oude ambachten zouden verdwijnen. Dat leek er een tijdje op, maar inmiddels zijn we tot een aantal inzichten gekomen. Dat te veel schermtijd bijvoorbeeld stress kan opleveren. Dat taxichauffeur toch echt een beroep is, hetgeen eveneens voor de journalist of fotograaf geldt. We hebben er veel mogelijkheden bij gekregen, zo kunnen we vliegtickets, verzekeringen en ons abonnement voor internet vergelijken - op internet. De digitale fotografie heeft veel mensen ertoe aangezet om van plaatjes schieten hun hobby te maken. Zie een populair programma als Het Perfecte Plaatje, waarvoor BN'ers in de rij staan.

 

Imperfectie

Over perfectie gesproken: die bestaat goedbeschouwd niet. Sterker nog, veel kunstkenners zweren bij imperfectie. In Perzische tapijten wordt expres een weeffout gemaakt, omdat perfectie aan de goden voorbehouden is. Misschien wel de beroemdste Nederlander ter wereld is een analoog fotograaf: Anton Corbijn, die, ook nog in zwart-wit, de planeet veroverde met iconische platen van de grootste artiesten. Metallica, Naomi Campbell, Pavarotti, U2, Mick Jagger, het is slechts een handvol namen die graag voor zijn lens plaats namen (en nemen). In zijn werk is de perfectie zelfs ver weg. Maar menig hoogvlieger op film- of muziekgebied denkt bij een fotoshoot als eerste aan de man uit Strijen.

 

Relativeren van de gemakstechnologie

Nu is er voor digitale fotografie ook veel te zeggen. Zo kun je instellingen opslaan en het resultaat meteen bekijken, en niet te vergeten eindeloos nabewerken. Bij analoog fotograferen ga je echter bewuster te werk (je hebt immers beperkte capaciteit met fotorolletjes). Je krijgt een mooiere, meer natuurlijke ruis of korrel op je platen, het verrassingseffect na het ontwikkelen en afdrukken bij de fotowinkel (deze vind je om de hoek of online) is groter. En niet in de laatste plaats: je foto's geven een meer ambachtelijk gevoel. Zoals we op veel meer vlakken de laatste jaren de opstomende gemaks-technologie zijn gaan relativeren, ten faveure van de authenticiteit. Zie ook trends in de muziekwereld zoals analoog opnemen, vinyl verzamelen en cassettebandjes uitgeven. Old school is hip. Een moestuin, typemachines, vintage kleding en apparatuur, ouderwetse winkels in huishoudelijke artikelen. Het streven naar de oorsprong, dichter bij de bron komen: ruim twee decennia digitalisering komen langzaam in een ander perspectief te liggen.